Mitä oikeudenkäynti maksaa?

Tässä kirjoituksessa käsitellään oikeudenkäyntikuluja riita-asioissa yleisissä tuomioistuimissa, joita ovat käräjäoikeus, hovioikeus ja korkein oikeus. Tyypillisiä riita-asioita ovat esimerkiksi erilaiset vahingonkorvausasiat.

Oikeudenkäynnin kustannukset voidaan jakaa kolmeen ryhmään: oikeudenkäyntimaksuihin, oikeudenkäyntiavustajan (asianajaja tai luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja) kuluihin ja todistajanpalkkioihin. Oikeudenkäyntimaksuilla tarkoitetaan niitä suorituksia, jotka maksetaan valtiolle asian käsittelystä tuomioistuimessa. Oikeudenkäyntimaksuista on säädetty laissa ja ne ovat kiinteitä maksuja, joiden suuruus riippuu käsiteltävästä asiasta ja käsittelyvaiheesta. Oikeudenkäyntimaksusta vastaa lähtökohtaisesti se, joka laittaa asian vireille eli riita-asiassa kantaja. Oikeudenkäyntimaksut ovat siinä määrin tuntuvia, että ne estävät osaltaan turhia prosesseja. Maksujen tulee kuitenkin olla kohtuullisia, jotta ne eivät estä välttämättömien asioiden käsittelyä ja oikeusturvan hakemista. Vuonna 2022 esimerkiksi laajan riita-asian käsittelymaksu käräjäoikeusvaiheessa on 530 euroa. Todistajille puolestaan maksetaan yleensä kulukorvauksia oikeuteen saapumisesta aiheutuneista kuluista ja ansionmenetyksestä.

 Suurimman kustannuserän asianosaisille aiheuttaa yleensä oikeudenkäyntiavustajan palkkio. Asianosainen maksaa lähtökohtaisesti oman oikeusavustajansa kulut itse, ellei ole oikeutettu oikeusapuun joko kokonaan tai osittain. Oikeusapua tuomioistuinasiassa voi yksityishenkilölle antaa joko oikeusaputoimiston julkinen oikeusavustaja tai muu asianosaisen itse valitsema asianajaja tai lakimies. Oikeusapupalkkio, 110 euroa lisättynä arvonlisäverolla, on pysynyt samana vuodesta 2014. Lisäksi oikeusturvavakuutukset kattavat oikeudenkäyntikuluja vakuutusehtojen mukaisissa asioissa ja niiden asettamissa rajoissa.

Pääsääntönä on, että asian hävinnyt osapuoli maksaa lopulta voittaneen osapuolen oikeudenkäyntikulut. Tällöin maksuvelvolliseksi vastapuolen kuluja koskien voi joutua myös henkilö, jolle on myönnetty oikeusapua oman oikeudenkäyntiavustajansa kuluihin.

Hallitus on esittänyt muutoksia lainsäädäntöön koskien riita-asioiden oikeudenkäyntikuluja. Näiden muutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.5.2023. Tavoitteena on pienentää oikeudenkäyntikuluriskiä antamalla jatkossa tuomioistuimille enemmän harkintavaltaa ratkaistaessa sitä, kuka on lopulta vastuussa riidan osapuolten oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta. Tavoitteena on myös luoda kevennetty menettelymalli riita-asioille, joissa rahallinen intressi on pieni.

Esityksen mukaan oikeudenkäyntiavustajilla olisi jatkossa velvollisuus esittää ennen laajan riita-asian oikeudenkäyntiä omalle päämiehelleen kirjallinen arvio oikeudenkäyntikulujen todennäköisesti määrästä käräjäoikeudessa. Tämä koskee tilanteita, joissa päämies on yksityishenkilö ja hänelle ei ole myönnetty oikeusapua ilman omavastuuosuutta. Arvio tulisi esittää ennen oikeudenkäynnin vireille laittamista eli ennen kuin asiassa laaditaan haastehakemus.  Arviota tulisi lisäksi päivittää, jos kustannusarvio muuttuu olennaisesti. Arvio oikeudenkäyntikulujen määrästä ei kuitenkaan sitoisi oikeudenkäyntiavustajaa ja asiakas ei siten vapautuisi maksamasta palkkiota, mikäli se ylittäisi etukäteen arvioidun määrän. Perusteena tässä on se seikka, että oikeudenkäyntiavustajilla on velvollisuus valvoa parhaan kykynsä mukaan päämiehen etua ja oikeutta ja tämä vaarantuisi, jos tehtävän suorittamista rajoittaisi tehtävien toimenpiteiden määrä.

Käytännössä asiakkaat usein kysyvät arviota kuluista ja kokenut asianajaja sen osaa arvion antaa. Arvioon jää kuitenkin aina väistämättä joustovaraa, koska harvoin on tiedossa ennakolta, mikä on vastapuolen lopullinen kanta asiassa. Jos riita esimerkiksi sovitaan, jäävät kulut usein vähäisemmiksi kuin täysimittaisessa oikeudenkäyntiprosessissa. Hintaan vaikuttaa myös se, miten vastapuoli yleensäkin reagoi asiaan, minkälaista todistelua ja väitteitä esittää ja kuinka paljon niihin joutuu asiakkaan oikeuksien turvaamiseksi reagoimaan. Oikeudenkäynnissä suurimman riskin muodostaa kuitenkin riski vastapuolen oikeudenkäyntikulujen maksuvelvollisuudesta. Näiden vastapuolen kulujen suuruutta oman oikeudenkäyntiavustajan on vaikea ennustaa tarkasti.